top of page

Cseh Köztársaság

 

A Cseh Köztársaságban alkalmazott mikrohullámú technológián alapuló ún. MYTO CZ útdíj-fizetési rendszerhez minden 3.5 tonna össztömeget meghaladó járműnek csatlakoznia kell amely az ország autópályáit használja. Az EURO besorolástól és tengelyszámtól függő útdíjak €c15/km körül alakultak 2016-ban.

Plose Telepass Viacard

Az útdíjköteles járműveket az elektronikus útdíjrendszerrel kommunikáló fedélzeti egységgel (OBU) – premid készülékkel- kell kötelezően felszerelni.  Útdíj az egyes útszakasz használatáért kerül felszámításra

 

A jármű adott útszakasznak megfelelő fizetőkapu (premid point) alatt való áthaladás feljegyzésének a pillanatában.

Díjfizetés történhet előre (pre-pay), vagy utólag (post-pay) rendezett módon. Ez utóbbi esetében javasolt társaságunk szolgáltatásainak választása.

 

Érdemes figyelni hogy:

  • rendszám (jármű) csere esetén a fedélzeti egységet is ki kell cserélni, mert az OBU hordozza a jármű adatait;

  • ha a fedélzeti egység több mint 12 hónapig nincs használva a letét, az egyenleg lejár és az OBU törlésre kerül (újat kell kiváltani);

  • Ha a premid készülék kettőt vagy annál többet sípol áthaladáskor érdemes egyenlegünket megnézni illetve megnézetni az első lehetséges információs ponton.

 

Az OBU-ért ~€70 kauciót kell letenni. Az útdíj itt nem tartalmaz áfát, kivetett adóként szolgál (áfa nem igényelhető vissza).

Ellenőrzés: kapukon és állomásokon valamit mobil eszközökön.

Plose Telepass Viacard
bottom of page