top of page

Olaszország: Viacard és Telepass

 

A Viacard-ot és a Telepass-t a teljes olasz autópálya hálózaton elfogadják (kb. 6.000 km, amit 24 társaság működtet). Az ügyfél egyetlen listát kap, amely időrendi sorrendben sorolja fel a Viacard-al vagy Telepass-al megtett utakat. A listák leegyszerűsítik az ÁFA visszatérítést is. A kapott számla érvényes a visszatérítés igényléséhez is (Ellentétben a normál számlával vagy a bankkártyás fizetéssel).

Olaszországban 25 autópálya-üzemeltető társaság működik és autópályahálózatán kivétel nélkül minden jármű köteles díjat fizetni. A kategória minden esetben automatikusan az autópályakezelő által kerül megállapításra.

 

A díjfizetés módja négyféleképpen történhet:

Készpénzzel vagy bankkártyával a helyszínen

  • Viacard-dal

  • Telepass-szal

  • Plose OBU-val.

Plose Telepass Viacard

​A pályadíjak 10 Eurócentre vannak kerekítve, néhány szakaszt kivéve km alapú számlázás van. A díj mértéke függ az út karakterisztikájától (hegyi szakaszok, viaduktok, síkságot keresztül szelő) illetve egyes szakaszokat több cég működteti koncesszió jelleggel.

Az Autostrade olasz autópályakezelő nem készít hivatalos táblázatot díjairól (mint pl az osztrák Asfinag), de ezen a linken minden kategóriában ellenőrizheti a fizetéseit a különböző szakaszokra vonatkozóan.

 

ÁFA visszaigénylés
A díjakat terhelő 22%-os áfát a közúti árufuvarozóknak vissza lehet igényelni, amennyiben annak mértéke meghaladja az €50-t. Itt is érdemes szoltáltatót választani, mivel az útdíj számlázása a fent említett 25 szolgáltatón keresztül történik és a térítés átlagosan 6 hónap múlva érkezik meg.

Telepass
A Telepass-nak több mint 8 millió felhasználója van. Egyszerű öntapadóval rögzíthető a jármű szélvédőjén. Az autópálya díjfizetési helyén megállás nélkül át lehet hajtani, az út automatikusan lekönyvelésre kerül.

A kijelölt (‘Telepass’) kapu megállás nélküli áthaladáskor automatikusan regisztrálja a járművet a szélvédőre felhelyezett készülékkel kommunikálva. A fizetendő útdíj összege a megállapított adatok alapján kerül kiszámlázásra. Az OBU nem rendszámhoz kötött így egy készüléket lehet több autónál is használni, de természetesen nem egy időben.

Lehetőség van külön regisztrációval a Messina-nál található Szicíliai kompátkeléseket illetve a Brenner-nél található parkolót is a készülékkel rendezni.

Viacard
A Viacard-nak nincs lejárati ideje, költséglimitje. A felhasználó cég nevére kerül kiállításra, de nincs rendszámhoz kötve.

A kijelölt (‘VIACard’) kapun történő áthaladáskor kell felmutatni illetve az automatán keresztül érvényesíteni. A fizetendő útdíj összege a megállapított adatok alapján kerül kiszámlázásra. Nem rendszámhoz kötött.

Feltölthető €25, €50 és €75 összeggekkel, vagy a Plosen keresztül lehetőség van utólag fizetésre. Az első kártya ára €15.49/év. Minden további kártya költsége €3,10/év

PLOSE Union és az autópályadíj kedvezmények


A PLOSE Union, melyet 2001 júniusában alapítottunk, az első olyan szövetkezet, melynek nem olasz vállalkozások is tagjai.


PLOSE Union tagjainak (csak fuvarozó cégek harmadik fél megbízásából) a lehető legmagasabb árkedvezményt garantálja, amelyet az olasz állam nyújt, ez jelenleg 13%.
Az árengedményt a feldolgozott autópályadíj forgalom után számítják ki, figyelembe véve azon járművek  károsanyag kibocsátási besorolását, melyek a Telecard-ot és a Viapass-t az adott év január 1-e. és december 31.-e között használták.
PLOSE Union havonta hírlevelet küld, amely a nemzetközi fuvarozók körében nagy érdeklődésre tart számot, valamint összefoglaló jelentéseket készít a Viacard és Telepass használatával kapcsolatban.

Plose Telepass Viacard
bottom of page